SDKÚ v Prešove sa nepáči Bugárova výzva Dzurindovi

07.04.2004 Celý región

Za svetovú raritu označili členovia a sympatizanti Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) v Prešove výzvu predsedu Strany maďarskej koalície (SMK...
Za svetovú raritu označili členovia a sympatizanti Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) v Prešove výzvu predsedu Strany maďarskej koalície (SMK) Bélu Bugára, aby predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda vyvodil voči sebe dôsledky za výsledok prvého kola volieb prezidenta SR.

Ako píšu v otvorenom liste 6. apríla, Bugárovu výzvu považujú za nemiestnu.
Výzva k Dzurindovej sebareflexii nemá opodstatnenie, ak volebný kandidát SDKÚ s podporou Aliancie nového občana Eduard Kukan \"trojnásobne porazil\" kandidáta podporovaného SMK Františka Mikloška.
Iniciátor reakcie Štefan Kužma, predseda Miestneho zväzu SDKÚ v Prešove, k tomu dodal, že SDKÚ a ANO majú v súčasných prieskumoch volebných preferencií po asi sedem percent. \"Prečo by mal vyvodzovať zodpovednosť za Kukanov výsledok s vyše 21 percentami Dzurinda, \" konštatoval. Podľa neho tak by mal urobiť nielen predseda SMK, ale aj predseda Kresťanskodemokratického hnutia, keďže preferencie ich strán sú dokopy okolo 20 percent, no Mikloško nezískal ani sedem percent.
Signatári listu upozorňujú aj na skutočnosť, že v parlamentných voľbách v roku 2002 získala SMK v okrese Dunajská Streda 56 115 hlasov, ale za Mikloška hlasovalo v tomto okrese iba 3 356 občanov. \"Kukan neuspel, ale váš kandidát utrpel hrozné fiasko, \" uvádzajú.
V závere písomnej reakcie, na ktorej je 19 podpisov, sa obracajú na Bugára, ak má \"čo len trochu zmysel pre politickú kultúru\" po tomto výsledku volieb buď by sám odstúpil z funkcie alebo \"chlapsky priznal\", že mu \"išlo o niečo iné ako vyhrať voľby\".

(jj)
 

Vyberte región